top of page
kinrooi_interieur_76.JPG

Mandala Tekenen

IMG_0769 (2).JPG

Wat is een mandala?
Mandala is een woord uit het Sanskriet, een taal uit het Oud Indië, en betekent Cirkel. Een mandala is een ronde tekening die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. De meeste tekeningen zijn symmetrisch, maar dat hoeft niet per se. Wel worden mandala's opgebouwd volgens een bepaald systeem.

De buitenrand of basis is rond en wordt the Circle of Life genoemd. De cirkel is terug te vinden in allerlei onderdelen uit het dagelijks leven. De natuur laat ons de oneindigheid van groeien, bloeien en afsterven zien. Alles gaat rond.

 

kinrooi_interieur_67.JPG
kinrooi_interieur_81.JPG
222.jpg

De binnenkant van de cirkel is een veilige ruimte waar je rust en vrede in jezelf kunt vinden. Hierdoor zouden verschillende innerlijke processen in gang worden gezet. De stip in het midden van de mandala symboliseert de kosmos of de oerkracht. Het is de plek waar alles is begonnen en waar alles met elkaar verbonden is. 

In veel culturen staan cirkels voor eenheid en natuurlijke orde. Naast dat de zon, de maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt deze cirkel ook symbolisch terug in je vrienden- of familiekring. Ook staat de cirkel zonder begin of einde symbool voor eeuwigheid. Alleen al het kijken naar een mandala zou je een gevoel van verbinding kunnen geven!

16-1-2023 14-26-04.jpg

De bekendste is de ‘levensbloem’ of Flower of Life. Deze staat symbool voor harmonie, verbondenheid, bescherming en de schepping. De cirkels die elkaar overlappen, staan voor de meerdere lagen waar het leven uit bestaat. Het symbool vormt al eeuwenlang wereldwijd de basis waar alle universele elementen van het bestaan uit voortkomen. De mandala bloem zou een helende werking hebben en de energie van het eenheidsbewustzijn dragen. 

Mandala’s zijn een soort inspiratiebron voor innerlijke verrijking. Ze maken je ervan bewust dat alles met elkaar in verbinding is en van de oneindigheid van het bestaan.

 Betekenis van Mandala Kleuren:

Rood staat voor warmte, energie, levenskracht en strijdlust

Oranje toont optimisme, gevoel, vrolijkheid en creativiteit

Geel laat wijsheid, intelligentie, nieuwsgierigheid, eigenwaarde en logica zien

Groen staat voor natuur, hoop, liefde en harmonie

Blauw is de kleur van communicatie, waarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid

Paars verbindt met spiritualiteit, intuïtie, wijsheid, ervaring, individualiteit en inzicht

Roze staat voor liefde geven, genezing en verzachting

Wit gaat om eenheid, verlichting, zuiverheid, reinheid, onschuld en harmonie

Zwart is de kleur van vernieuwing, het mysterieuze en de afsluiting

Goud staat voor de zon, een zacht hart, bewust leven en liefde voor de natuur

Zilver staat voor de maan, het onbewuste, de droom- en gevoelswereld

Bruin is de kleur voor concentratie, aarde en het met beide benen op de grond staan

kinrooi_interieur_67.JPG
kinrooi_interieur_81.JPG
222.jpg
bottom of page